Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Ренді Пауш

Ренді  Пауш

Ренді Пауш (англ. Randolf Frederick Pausch, народився 23 жовтня 1960 року — помер 25 липня 2008 року) - професор інформатики університету Карнегі-Меллона (CMU), Піттсбург, штат Пенсільванія. У вересні 2006 року, в 45 років, йому був поставлений діагноз -  метастатичний рак підшлункової залози. Майже рік йому проводили хірургічне лікування і експериментальну хіміотерапію, але в серпні 2007 року лікарі повідомили, що пухлина метастазувала в його печінку і селезінку. Після цього Ренді призначили курс паліативної хіміотерапії, щоб продовжити життя як можна довше — за оцінками, зробленими у той час, — від трьох до шести місяців. 2 травня 2008 року ПЕТ сканування показало, що рак поширився на легені, деякі лімфатичні вузли в грудях, також були виявлені метастази в очеревині і зачеревному просторі.

Особиста мужність ученого виявилася в серії відвертих публічних виступів з метою збільшення фінансування досліджень ракових захворювань і для залучення суспільної уваги до доль тяжкохворих.

Ренді Пауш отримав вчений ступінь бакалавра в області комп`ютерних наук в Університеті Брауна і доктора філософії по обчислювальній техніці в університеті Карнегі-Меллона. Він був одним із засновників (разом з Don Marinelli) Центру розважальних технологій (ETC) в CMU; він заснував курс "Побудова віртуальних світів" в CMU і викладав його десять років. Його звання і посади — National Science Foundation Presidential Young Investigator, Lilly Foundation Teaching Fellow, професор департаменту комп`ютерних наук Університету штату Вірджинія в школі інженерії і прикладної науки з 1988 до 1997 року. Він виконав дослідницьку роботу для підрозділу Walt Disney Imagineering and Electronic Arts (EA), а також консультував Google по питаннях розробки призначеного для користувача інтерфейсу. Ренді є автором і співавтором п`яти книг і більше 70 статей а также основателем программного проекта Alice.

Автор отримав дві винагороди від ACM (англ. Association for Computing Machinery) в 2007 році за досягнення в області комп`ютерної освіти: за видатний вклад в справу освітнього процесу комп`ютерних наук він був удостоєний премії Karl V. Karlstrom Outstanding Educator Award і премії ACM Special Interest Group on Computer Science Education Award. У тому ж 2007 році він став членом асоціації ACM.

У 2006 році Ренді був поставлений діагноз термінальний рак підшлункової залози, і в серпні 2007 року було спрогнозовано, що у нього залишилося від трьох до шести місяців хорошого здоров`я. Лікарі оцінили, що шанси прожити 5 років складають не більше 5 %. Незабаром він зі своєю родиною (дружина і три дитини) повернувся до Вірджіинії. Ренді поставив перед собою завдання залишити дітям якомога більше спогадів про себе як про батька і вирішив жити дні, що залишилися, не як тяжкохворий, але з повною віддачею для своєї родини і для себе.
13 березня 2008 року Ренді виступив з ініціативою збільшення федерального фінансування для боротьби з раком підшлункової залози перед сенатом США, перед Підкомітетами у праці, охороні здоров`я і соціальними службами, освіти і відповідних установ.

18 вересня 2007 року Ренді представив «Останню суспільну Лекцію» на тему «Дійсне досягнення мрії вашого дитинства» в CMU.  Це виступ — з серії лекцій, де відомих учених просять глибоко замислюватись і виступити з гіпотетичною «остаточною мовою», щоб «з мудрістю висловитися перед всім світом, якби ви знали, що це був ваш останній шанс?»

В кінці 2008 року видавництво ЕКСМО надрукувало російське переведення книги «Остання лекція» . 25 липня 2008 року Ренді Пауш помер від раку підшлункової залози в родинному будинку у Вірджинії, США (Chesapeake, Virginia), куди він переїхав, щоб дружина Джей і діти Ділан, Логан і Хлоя пожили з родичами після його смерті.