Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Патриція Гайсміт

Патриція Гайсміт — «Талановитий містер Ріплі»
уривок з книги
Патриція Гайсміт
Патриція Гайсміт — (справжнє ім'я — Мері Патриція Пленгман) — американська письменниця, яка прославилася завдяки своїм психологічним детективам з елементами нуару та серією книг про Тома Ріплі.

Народилася 19 січня 1921 року в містечку Форт-Уерт, штат Техас. Її батьки розлучилися за кілька місяців до народження Патриції, і до шести років дівчинка виховувалася у своєї бабусі. У 6 років Патриція переїхала у Нью-Йорк до матері й вітчима Стенлі Гайсміта, які були професійними акторами. У юної Гайсміт були досить складні стосунки з матір'ю, що вплинуло на її подальшу долю.

Після навчання в початкових школах Техаса і Нью-Йорка Патриція вступила до вищої школи Джулії Річмонд. У неї дуже рано проявилися художні здібності до малювання та скульптури, але Патриція хотіла стати письменницею. Під час навчання в нью-йоркському коледжі Бернард вона була редактором студентського літературного журналу. Закінчивши коледж в 1942 році зі ступенем бакалавра англійської мови, Гайсміт деякий час відвідувала Колумбійський університет, а потім почала працювати. Вона змінила кілька місць роботи: писала сценарії для коміксів, була продавцем у нью-йоркському універмазі.

У 1948 році, за підтримки письменника Трумана Капоте, Гайсміт вступила до артистичної колонії Yaddo, де був написаний її перший роман «Незнайомці в потязі», опублікований в 1950 році. У 1951 році цей твір було екранізовано Альфредом Гічкоком.

Отримавши фінансову незалежність, Патриція багато подорожує США, Мексикою, Європою. У 1955 році було видано одну з найвідоміших робіт Гайсміт — «Талановитий містер Ріплі». Згодом Том Ріплі став серійним персонажем: «Ріплі під землею» (1970), «Гра Ріплі» (1974), «Ріплі під водою» (1991) та інші. У циклі творів про Тома Ріплі Гайсміт вдалося створити образ злочинця, що одночасно викликає захоплення та огиду. Історії про Ріплі користувалися надзвичайним попитом у кінематографістів. За мотивами творів Гайсміт було знято  багато фільмів, найвідомішою з яких стала стрічка Ентоні Мінгелли (1999) з Меттом Деймоном у головній ролі.

Патриція Гайсміт написала понад 20 романів і кілька збірок оповідань. Її роман «Талановитий містер Ріплі» відзначений Гран-Прі французької премії «Детективна література» і номінований на премію Едгара Аллана По «За кращий роман»; також вона є володаркою премії О. Генрі «За кращий дебютне оповідання» «Героїня». Твори письменниці входять у список «100 кращих детективів» англійського письменника і критика Генрі Кіттінга.

У 1963 році Гайсміт поїхала в Європу. Вона жила в Англії, Франції, а потім остаточно оселилася в Локарно, Швейцарія. Патриція Гайсміт не була одружена і не мала дітей. Померла письменниця 4 лютого 1995 в Локарно від лейкемії. Кілька тисяч її заміток, які лишилися нереалізованими, стали власністю Швейцарського літературного архіву в Берні.