Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Воріс Дірі

Цветок пустыни - Уоріс Дірі
Уривок з роману
Воріс  Дірі

Про її життя, досягнення, організації
Воріс  Дірі народилась в 1956 р. в районі Gallcaio, в пустелі Сомалі, поблизу від кордону з Ефіопією, в сім`ї кочівників. У віці п`яти років її піддали жорстокій процедурі спотворення статевих органів. Ця жахлива традиція до цих пір практикується по всьому світу як мусульманами, так і християнами. Згідно з даними Організації Об`єднаних Націй, більше 8 тис. дівчаток стають жертвами цього жорстокого злочину щодня. У віці 13 років Waris втекла напередодні весілля з чоловіком, який годився їй в діди. В результаті цієї відважної втечі вона прибула до Лондона, де працювала сприбиральницею і в Макдональдсі.

Супермодель і дівчина Бонда
Її відзначив знаменитий британський фотограф Terence Donovan, і у віці 18 років вона стала його моделлю і здобула усесвітню популярність. Вона переїхала з Лондона до Нью-Йорка і стала однією з перших «супермоделей», а також першою африканською жінкою, що підписала ексклюзивний контракт з компанією Revlon Company.

Вона зіграла роль дівчини Джеймса Бонда у фільмі ‘The Living Daylight’, де також знімався Timothy Dalton. Компанія ВПС зняла про Уоріс Дірі документальний фільм «Дочка кочівників в Нью-Йорку» в серії фільмів під назвою «День, що змінив моє життя». Коли знамениті американські журналісти Barbara Walters з NBC і Laura Ziv з журналу Marie Claire брали у неї інтерв`ю, Уоріс вирішила розповісти їм про жорстоку традицію і про свою власну долю. За цим визнанням послідувала усесвітня хвиля співчуття і протесту.

Спеціальний посол ООН і прибічник світу
Генеральний секретар ООН, Кофі Аннан, призначив її спеціальним послом ООН в питанні відміни традиції спотворення статевих органів жінки. Він їздить по світу, бере участь в конференціях, зустрічається з президентами, переможцями Нобелівської премії і зірками кіно і збирає величезні засоби для ООН.

«Квітка пустелі»
В 1997 р. в Нью-Йорку була опублікована біографія Уоріс Дірі під назвою «Квітка пустелі». Книга стала міжнародним бестселером (у Германії, наприклад, книга залишалася в десятці книг (за даними журналу Der Spiegel) цілих, що найбільш продавалися, 120 тижнів!). Книга була опублікована більш ніж 50 видавництвами, що викупили права на її публікацію, і очолила списки бестселерів багатьох країн. На сьогоднішній день по всьому світу продано 11 млн. екземплярів.

DESERT DAWN – ще один бестселер Через 20 років після її втечі з Сомалі вона вирішила відвідати свою сім`ю. Це було небезпечним рішенням, оскільки Сомалі піддалося жахливій дванадцятирічній громадянській війні, і населення країни страждало від голоду. Вона описала свою поїздку в своїй другій книзі, Desert Dawn, яка також стала міжнародним бестселером.

Організація Уоріс Дірі

В 2002 р. вона заснувала свою власну організацію, яка називається Waris Dirie Foundation і знаходиться у Відні, Австрія. Організація займається розробкою кампаній, направлених на боротьбу з традицією спотворення статевих органів жінок і підтримує багаточисельні вже існуючі кампанії. Більш того, вона займається прямою підтримкою жертв цієї традиції завдяки своїй службі технічної підтримки («гарячій лінії»), інформаційній службі для активістів, прибічників іресси. На сьогоднішній день більше 30 тис. людей по всьому світу скористалися цією унікальною послугою.

Традиція спотворення статевих органів жінки практикується в 28 країнах Африки, Близького Сходу і Азії, але в результаті імміграції все частіше і частіше страждають також країни Європи, США, Канада і Австралія.

За даними ООН, більше 8 тис. дівчаток щодня страждають від цього жорстокого і нелюдяного ритуалу. Більше 2 тис. дівчаток щодня вмирають після цієї процедури в результаті шоку, інфекцій або зараження крові. Багато жінок унаслідок цієї жахливої традиції, заснованої на забобоні, вмирають потім при пологах.

В результаті виходу в світ книг Уоріс Дірі цей обряд став міжнародною темою для обговорення. З 1997 р. 14 африканських країн, включаючи Кенію, Гану, Буркина-Фасо, Центрально-африканську Республіку, Кот-дІвуар, Того і Бенін, заборонили цей обряд в результаті сильного міжнародного тиску.

Близько 150 млн. жінок травмовано в результаті спотворення статевих органів. Багато хто з них до цих пір отримує подібні каліцтва від своїх родичів або лікарок, що не несуть жодної відповідальності (включаючи країни Європи і США), тоді як власті багатьох країн мовчки спостерігають за тим, що відбувається. Уоріс Дірі стала символом надії і справедливості для мільйонів жінок. Вона дала їм подобу, майбутнє і ім`я.

Винагороди і премії

Вона отримала безліч винагород і премій за свої роботи, включаючи "Women`s World Award" від президента Михайла Горбачова (2004 р.), "Bishop Oscar Romero Award" від католицької церкви (2005 р.), "Woman of the Year Award" від журналу Glamour (2000 р.), "Africa Award" від уряду Німеччини (1999 р.), а також "Corine Award" від асоціації торгівлі книгами Німеччини (2002 р.).

У 2007 р. президент Франції Николя Саркозі призначив її «Кавалером Легіону Честі» (Chvalier de la Lgion d`honneur). Вона також стала першою жінкою, яка отримала Премію Поколінь (‘Prix des Gnrations’) від Усесвітньої Демографічної Асоціації. У 2008 р. Уоріс Дірі стала першою жінкою, яка отримала золоту медаль ‘Martin Buber Gold Medal’ від ‘Martin Buber Foundation’