Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Аркадій і Борис Стругацькі

Аркадій і Борис Стругацькі

Стругацький Аркадій Натанович (1925-1991), Стругацький Борис Натанович (народ. 1933)

Стругацький Аркадій народився 27 серпня 1925 року в Батумі, проте незабаром сім`я перебралася до Ленінграду. Батько — мистецтвознавець, мати — вчителька російської мови і літератури. Після початку Великої Вітчизняної війни він працював на будівництві укріплень, пізніше — в гранатній майстерні. В кінці січня 1942 р. А.Стругацький разом з батьком був евакуйований з блокадного міста, але вижив єдиний зі всього вагону (батька поховав у Вологді).

Доля закинула його під Оренбург, де молода людина і був покликаний в армію і направлений в Актюбінське артучилище. А незадовго до випуску (у 1943 р.) він був направлений до Москви, у військовий інститут іноземних мов в Москві, який він закінчив вже після перемоги, в 1949 р. (перекладач з англійської і японської мов). Деякий час А.Стругацький викладав в Канській школі військових перекладачів, служив дивізійним перекладачем на Далекому Сході.

У 1955 р. він демобілізувався, і на початок творчої діяльності він працював референтом-перекладачем з японського в Інституті технічної інформації. Після публікації першої повісті «Попіл Бікіні» (у 1956 р., в співавторстві з Л.Петровим) перейшов в редакцію науково-художньої літератури в Дітгіз, і з тих пір займався літературною діяльністю вже систематично, хоча перші проби пера відбулися ще в армії.

Стругацький Борис народився 15 квітня 1933 р. в Ленінграді. Закінчив механіко-математичний факультет Ленінградського університету. За фахом — астроном, тому багато років пропрацював в Пулковській обсерваторії. У співавторстві брати виступають з 1957 і вважаються такими, що належать до напряму соціальної фантастики.

Письменники дебютували в 1958 р. розповідями «Извне» і «Спонтанний рефлекс», а в 1959 р. побачив світло перший крупний твір співавторів — фантастична повість «Країна багрових хмар». За нею незабаром пішли «Стажисти», «Спроба до втечі», «Дорога на Амальтею», «Повернення» (все — 1962 р.), «Понеділок починається в суботу», «Хижі речі століття» (обидві — 1965), «Друга навала марсіан» (1967), «Равлик на схилі» (1966-68), «Казка про Трійку» (1968), «Населений острів» (1969), «Маля» (1971). ),«Пікнік на узбіччі» (1972), «Парубок з пекла» (1974), «За мільярд років до кінця світла» (1976-77), «Жук в мурашнику» (1979-80) та ін.

Оригінальна письменницька творчість братів Стругацьких увібрала в себе всі основні наукові і художні віяння часу: питання про вплив на їх творчість тлумачиться дуже широко, самі співавтори відзначали безумовну дію на себе естетичних ідеалів і основоположних ідей Г.Уеллса, Ж.Верна, С.Лема, К.Абе, І.Ефремова.

Найскладніший твір авторів «Обтяжені злом» — контрапункт «Майстра і Маргарити» — роман-притча з неоднозначною кінцівкою, можливими трактуваннями. Дві паралельні дії — біблейно-фантасмогорічне (Деміург) і умовно-реальне (Вчитель) (у провінційному російському містечку Ташлінське) об`єднуються ідеєю, що єдиний можливий порятунок — виховати покоління дітей з новою психологією.