Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Юліан Семенов

Юліан Семенов — «Петровка, 38. Огарева, 6. Противостояние»
уривок з книги
Юліан Семенов
Юліан Семенович Семенов (справжнє прізвище Ляндрес; 8 жовтня 1931, Москва, СРСР — 15 вересня 1993, Москва) — російський радянський письменник, сценарист, журналіст, поет. Засновник журналу «Детектив и политика» та газети «Совершенно секретно» (1989), для якої придумав назву. Один з піонерів жанру «журналістське розслідування» у радянській періодиці.

Батько — організатор видавничої справи, редактор Семен Олександрович Ляндрес (був необгрунтовано репресований e 1952 р. за звинуваченням у посібництві «троцькістському диверсанту» Бухаріну). Мати — вчителька історії, Галина Ляндрес.

У 1948 році Юліан Семенов вступив до Московського інституту сходознавства. Під час навчання тісно спілкувався з Євгеном Примаковим. У 1953 році закінчив близькосхідний факультет Московського інституту сходознавства. Потім викладав в МДУ афганську мову (пушту) і одночасно навчався на історичному факультеті. З 1955 року починає пробувати себе в журналістиці: друкується в журналі «Огоньке», «Правде», «Литературной газете», «Комсомольской правде», «Смене». Цікаво, що художня творчість письменника починалося зовсім не з пригодницьких романів — перші новели носили психологічний характер ( «Дождь в водосточных трубах», «В горах мое сердце», «Прощание с любимой женщиной»).

У 1957 році відбувся його дебют як сценариста — Семенов створив сценарій для мультфільму «Маленький Шего». Кілька років Юліан Семенов провів на дипломатичній службі. Робота перекладачем в Афганістані знайшла своє відображення в його першій книжці — «Дипломатический агент» про пригоди сходознавця Віткевича, дипломата і таємного агента. Повість була опублікована у 1959 році і привернула до автора увагу читачів.

У 1962-67 роках він був членом редколегії журналу «Москва», потім працював за кордоном кореспондентом «Литературной газеты». Його журналістська діяльність була сповнена пригод — він мандрував тайожними лісами разом з мисливцями на тигрів, писав репортажі з полярної і антарктичної станцій, з будівництва БАМу.

Як журналіст Семенов побував у центрі подій в Афганістані, франкістській Іспанії, в Чилі, на Кубі, в Парагваї. Він вистежував гітлерівців і ватажків сицилійської мафії, брав участь у бойових операціях в’єтнамських і лаоських партизан. Реальні події, що відбувалися з Юліаном Семеновим, знайшли відображення в його повістях «49 часов 25 минут» (1960), «Уходят, чтобы вернуться» (1961), «При исполнении служебных обязанностей» (1962), «Вьетнам, Лаос» (1968, 1969), «Он убил меня под Луанг-Прабангом» (1970), «Маршрут СП-15 – Борнео» (1971), «На козле за волком» (1974), «Каприччиозо по-сицилийски» (1978). Темою серії нарисів стали пошуки Бурштинової кімнати.

У 1963 році вийшла книжка про радянську міліцію «Петровка, 38», відразу стала популярною, і була продовжена романами «Огарева, 6» (1972) та «Противостояние» (1979). Вся трилогія про сищика Костенко була пізніше екранізована, а співпраця письменника з кіно і телебаченням активно йшла з початку 1960-х років. Величезну любов завоював знаменитий телесеріал «Сімнадцять миттєвостей весни», поставлений Тетяною Ліозновою у 1973 році за однойменним романом Юліана Семенова. 

У 1986 році Юліан Семенов став президентом Міжнародної асоціації детективного і політичного роману (МАДПР) і головним редактором видання «Детектив и политика». Він був творцем, редактором і автором альманаху «Совершенно секретно» та однойменної телепередачі.

У 1991 році письменник тяжко захворів, після інсульту залишився прикутим до ліжка. Не стало Юліана Семенова 5 вересня 1993 року.