Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Курт Воннеґут

Курт Воннеґут — «Колиска для кішки»
уривок з книги
Курт Воннеґут
Курт Воннеґут — сатирик і художник, один з найвидатніших американських письменників ХХ століття.

Курт Воннеґут народився 11 листопада 1922 року в заможній родині німецьких емігрантів в місті Індіанаполіс, яке стало місцем дії багатьох його романів.

У травні 1940 року Курт Воннеґут закінчив школу Шортріджа й після отримання середньої освіти в 1941 році вступив до університету Корнелла, де почав вивчати хімію. Однак більшу частину часу Курт присвячував роботі в студентській газеті The Cornell Daily Sun, виконуючи функції оглядача й редактора. Після вступу США у II світову війну Воннеґут вступив до армії добровольцем. 19 грудня 1944 року він потрапив у полон під час Арденнської операції німецьких військ. Спочатку військовополонений Воннегут був перевезений під Берлін, звідки його направили до трудового табору в Дрездені. 13 і 14 лютого 1945 року він став свідком бомбардування Дрездена авіацією союзницьких військ. Курт Воннеґут опинився в числі семи американських військовополонених, які вижили в той день. Його переживання знайшли відображення в романі «Бойня номер п'ять, або Хрестовий похід дітей», що приніс автору популярність. Воннеґут був звільнений військами Червоної Армії у травні 1945 року.

Після повернення з фронту Воннеґут вступив до магістратури Чиказького університету за спеціальністю «антропологія». Одночасно з навчанням в магістратурі він працював поліцейським репортером в Бюро міських новин Чикаго. Наукове звання з антропології Курт отримав лише в 1971 році за роман «Колиска для кішки».

Працюючи деякий час в «General Electric», де в його обов'язки входило написання статей про нові відкриття лабораторій компанії, Воннеґут прийняв рішення повністю присвятити себе літературі.

Переживання молодості лягли в основу першого твору Курта Воннеґута – фантастичного роману «Утопия 14», в якому він малює похмурі картини майбутнього: всю роботу за людей виконують машини, і люди стають не потрібні. До жанру наукової фантастики відносять і випущені потім короткі оповідання, і деякі романи («Сирены Титана» і «Колиска для кішки»). Втім, світову славу письменнику приніс багато в чому реалістичний твір «Бойня номер п'ять, або Хрестовий похід дітей».

В одному зі своїх останніх інтерв'ю Воннеґут, згадуючи про роботу над романом «Бойня номер п'ять», описав творчий процес наступним чином:

«Не думаю, що художник взагалі знає, навіщо він щось робить — це не піддається логіці ... все це просто виливається з нас».

Курт Воннеґут помер 11 квітня 2007 року від наслідків черепно-мозкової травми, отриманої при падінні.