Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Вілкі Коллінз

Вілкі Коллінз — «Лунный камень»
уривок з книги
Вілкі Коллінз

Вілкі Коллінз — англійський письменник, драматург, автор 27 романів, 15 п’єс та більш ніж півсотні оповідань. Народився 8 січня 1824 року у Лондоні, в родині відомого художника Вільяма Коллінза.

Закінчив приватну школу. Подорожував Європою, жив в Італії. Деякий час служив у фірмі, що займалася імпортом чаю. У 1847 році, вирішивши зайнятися юриспруденцією, вступив до «Лінкольнз-Інн»; у 1851 році став баристером (членом корпорації адвокатів).

У 1848 році опублікував свою першу книжку — спогади про батька, відомого художника, який виховував у синах любов до мистецтва, але суворого мораліста водночас. Перший роман Коллінза «Антонина» (Antonina, 1850) сьогодні є менш цікавим, ніж «Прогулки вдали от железной дороги» (Rambles Beyond Railways, 1851) — замітки про подорож Корнуолом.

У 1851 році Коллінз познайомився з Чарльзом Дікенсом і на довгі роки став його другом. У 1850-ті роки він зблизився з Керолайн Елізабет Грейвз, що мала на нього сильний вплив. За свідченням художника Дж. Е. Мілеса, перша зустріч Коллінза з місіс Грейвз, швидше за все, підказала йому сцену для «Женщины в белом» (The Woman in White, 1860), кращої його книжки; втім, в основу роману, безсумнівно, було покладено випадок з французької юридичної практики. Не меншим успіхом користувався «Лунный камень» (The Moonstone, 1868), один з перших детективно-пригодницьких романів з майстерно побудованим сюжетом. Це таємнича романтична історія про зникнення священного алмаза, який, подібно до легендарного Кохінору, приносить нещастя своїм власникам.

Пізні твори Коллінза нерідко мають критичну спрямованість. Так, роман «Муж и жена» (Man and Wife, 1870) спрямований проти недосконалості шлюбного права; «Закон и женщина» (The Law and the Lady, 1875) — проти вердикту, що часто застосовується в Шотландії, — «провина не доведена»; «Душа и наука» (Heart and Science, 1883) — проти обожнювання науки, що приводить, наприклад, до практики вівісекції. 

Коллінз помер 23 вересня 1889 року у Лондоні й похований на кладовищі Кенсал-Грін.

Фантастика у творчості Вілкі Коллінза

Як і більшість письменників вікторіанської епохи, Вілкі Коллінз у своїх творах неодноразово звертався до теми надприродних, містичних подій та явищ. Спільно з іншими авторами він брав участь у написанні оповідань для присвячених примарам та привидам різдвяних випусків журналів «Цілий рік» (All the Year Round) і «Домашнє читання» (Household Words). До фантастичних творів можна віднести його розповіді «Женщина из сна» (1855), «Мертвая рука» (1857), «Призрак Джона Джаго» (1873), «Прикосновение призрака» (1885).