Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Кляопас Юргеліоніс

Кляопас Юргеліоніс

Кляопас Юргеліоніс (Клеопас Юргеліоніс, Кляопас Юргяленіс, Клеофас Юргяліоніс) — литовський поет, літературний критик, публіцист, прозаїк, перекладач.

Народився на хуторі Вірбалішки, нині Кедайняйський район (Ріверсайд, Каліфорнія). У 1896 разом з батьками переїхав до Санкт-Петербурга. Закінчив прогимназію (1903), брав участь в литовській самодіяльності.

За участь в подіях революції 1905—1907 в Санкт-Петербурзі, Вільно і Шавлях потрапив до в'язниці. Втік з в'язниці і через Санкт-Петербург та Париж виїхав до Шотландії. Редагував литовську газету «Ранкпельніс» («Найманий робочий»). У 1908 вступив до Ягеллонського університету в Кракові. У 1909 емігрував в США. Працював в друкарні, в редакції газети; після Першої світової війни відійшов від революційного руху.

Закінчив університет Чікаго, займався адвокатською практикою і журналістською роботою. Адміністратор газети «Науєнос» («Новини»), редактор газети «Тевіне» («Батьківщина»). 

Дебютував у пресі в 1904 сценкою «Заради дітей» і перекладом вірша А. Міцкевіча. Вірші почав друкувати з 1906, підписуючи їх псевдонімом Kalėdų Kaukė. Випустив збірку віршів «Грустіт-таїтся» (Glūdi-liūdi ir kitos lyrikos eilės, Чікаго, 1916), що включала також переклади. Опублікував віршовану драму-казку «Заборонене бажання», написав цикл радіопостановок «Сім'я Мокала», рецензії, публіцистичні статті.

Переклав литовською мовою вірші Р. Киплінга, Лонгфелло, А. Міцкевіча, Р. Тагора, Омара Хайяма, Д. М. Цензора, трагедію Уїльям Шекспіра «Макбет» (1915). Російською мовою перекладали вірші Юргяліоніса Е. Л. Шкляр, Би. А. Кежун, Всеволод Різдвяний.

Помер Кляопас Юргеліоніс 24 грудня 1963 року.