Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Міла Іванцова — «Сердечна терапія»

Розділ 2

… У тридцять років Яна мала диплом учителя праці та креслення і досвід роботи в школі, яка розчарувала більшою орієнтованістю на звіти та іншу формальну бюрократію, ніж дійсно на розвиток творчих здібностей учнів. Вона не була революціонеркою за вдачею, не намагалася щось змінити в системі, а при першій нагоді пішла іншим шляхом — покинула школу та зареєструвалася приватним підприємцем. Приятелька, котра працювала тоді в дитсадку старшим методистом, склала їй протекцію щодо оренди вільного кабінету, і Яна облаштувалася в кінці коридору в кімнаті з комірчиною. По обіді вона приходила проводити заняття з тими, хто бажав навчитися розпису по дереву або плетенню різноманітних ґерданів, браслетів із бісеру, шкіри, різнокольорових ниток, валянню виробів із кольорової вовни — що сама вміла, тому й навчала.

Гуртківці платили якісь гроші, а реалізаторка на Андріївському узвозі продавала її авторські роботи, вторговуючи собі та Яні живу копійку. Але крім умілих рук, посидючості та розвиненого смаку Яна мала ще якийсь дивний невизначений дар. Вона й сама не знала, коли він з`явився, чи, може, був із нею завжди, та дрімав до пори. Яна вміла, як казала її приятелька, «вирівняти» людину в стані життєвої розгубленості, депресії, у той період, коли руки опускаються і жити не хочеться. Власне, вона спочатку й не знала, що таке вміє. Помітила це, коли одна за одною почали приходити «поговорити» не тільки розгублені знайомі, але й знайомі знайомих, котрих вона подекуди зовсім не знала. Хоча тим, здається, було навіть легше відкритися чужій людині, наче попутнику в нічному потязі, якого ти, зійшовши на своїй станції, більше ніколи не побачиш…

Розділ 27

… Чоловік у зимовій куртці з накинутим на голову капюшоном і молода жінка в сірій короткій шубці наблизилися один до одного біля входу до нижньої станції фунікулеру. Чоловік заговорив першим:

— Вибачте, Яно, розумію, вам видалося дивним моє прохання про зустріч, але якщо вже ви в курсі справи… Я доросла людина, самі знаєте, професор, але почуваюся зараз хлопчиськом, якого застукали за якоюсь дурнею… Ні, все не те я говорю… Справа не в тому, що мені соромно чи незручно перед вами, хоча і це теж. Просто вигадана мною гра пішла не за моїми правилами. Я опинився на роздоріжжі, не знаю, що робити, як жити далі, не знаю, що тепер у голові у Тоні, хоча, певне, нічого хорошого… І мені ні з ким про це поговорити… — Ігор раптом замовк і подивився Яні просто в очі. — Дякую, що прийшли!
— Скоро вагон рушає, — сказала Яна і кивнула туди, де всі охочі вже зайняли свої місця у двоносому синьому вагончику, який на пару з його близнюком цілими днями гуляє з Подолу вгору, до «княжого міста», і назад.
— Так-так, звісно, зараз, — професор Соломатін дістав гаманець і поспішив до віконця каси.

Направду він навіть не уявляв, скільки сьогодні коштує квиток чи жетон на фунікулер, адже ніколи не користувався ним як транспортом, а востаннє років п`ять тому катав на ньому колег із Франції. Колись давно, бувало, вони з Антоніною і ще малим Вадиком любили пішохідні прогулянки столицею, яку ще не дуже добре знали, все ж таки Львів був ріднішим. І машини у них тоді не було, та й власного житла… Мабуть, Антоніна і досі йому не пробачила, що не схотів пристати на пропозицію німецького університету залишитися там, а повернувся до Києва. І хоч потім мали всі умови тут, плюс виїздили по закордонах, але щось пішло не так. Не виправдав її сподівань?

Ці думки зграєю промайнули в професоровій голові, поки вони мовчки підіймалися схилом і дивилися на засніжені пагорби, голі дерева, Поділ, бані церков у «нижньому» місті та сіре, затягнуте сніговими хмарами небо. У грудях знову щось стислося і боляче ворухнулося. Ігор тріпнув головою. Яна помітила цей рух, що відобразився у склі, яке було для неї і вікном, і дзеркалом.

Навіщо вона погодилася на цю зустріч? Вислуховувати ще і ще раз історію професорського подружжя? То їй і так уже все було зрозуміло. І до того ж її гризло сумління, адже, розгадавши секрет професора, вона розповіла про це не своїй «пацієнтці», щоб та вгамувалася і повернулася нарешті обличчям до чоловіка, який кохав усе життя тільки її. Яна сама розшукала пана Соломатіна і фактично порушила «таємницю сповіді». Звісно, Яна мала добрі наміри, думала, що Ігор покається, відкриється дружині, поки не пізно, подружжя вийде на діалог, помириться та заживе в любові й злагоді…

«Кого ти дуриш?! — раптом охолодив її докори сумління внутрішній голос. — У якій любові та злагоді?! Ти направду віриш, що, дізнавшись правду, Антоніна трохи посварить Ігоря, потім кинеться йому в обійми, і вони гармонійно і щасливо доживуть, скільки їм відведено?! Не бреши собі! Вже після першого її візиту твої симпатії були на його боці. І твоє відкриття про Соню їх тільки зміцнило. Не кожен чоловік піде на таке, щоб оживити кохання. Кохання?! В Антоніни?! Кого ти дуриш?!»…