Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Джеральд Даррелл

Джеральд Даррелл — «Гончаки Бафуту»
уривок з книги
Джеральд Даррелл
Джеральд Малкольм Даррелл — англійський натураліст, письменник, засновник Джерсійського тресту збереження диких тварин і Фонду охорони дикої природи.

Джеральд Даррелл народився 7 січня 1925 року в індійському місті Джамшедпур. У 1928 році після смерті батька сім'я переїхала до Англії, а через сім років — на запрошення старшого брата Джеральда Лоуренса Даррелла — на грецький острів Корфу. Серед перших домашніх вчителів Джеральда було мало справжніх педагогів. Єдиним винятком був натураліст Теодор Стефанідес. Саме від нього Джеральд отримав перші пізнання із зоології. Стефанідес не раз з'являється на сторінках найвідомішої книги Даррелла — роману «Моя сім'я та інші звірі». 

Після початку Другої світової війни Джеральд з родиною повертається назад до Англії та влаштовується на роботу в один із лондонських зоомагазинів. Однак справжнім початком кар'єри Даррелла-дослідника стала робота в зоопарку Уіпснейд в Бедфордширі. Сюди Джеральд влаштувався одразу після війни. Саме тут він отримав першу професійну підготовку і почав збирати «досьє», що вміщувало відомості про рідкісні та зникаючі види тварин.

У 1947 році Джеральд Даррелл, досягнувши повноліття, отримав частину спадщини батька. На ці гроші він організував три експедиції — дві в Британський Камерун (1947-1949) і одну в Гайану (1950). Прибутків ці експедиції не приносять, і на початку 50-х років Джеральд залишається без роботи.

Старший брат Джеральда, письменник і поет Лоуренс Даррелл, радить йому взятися за перо і писати твори про тварин. Його перша книга «Перевантажений ковчег» (1953), присвячена подорожі в Камерун, мала величезний успіх, як серед читачів, так і серед критиків. Гонорар за цю та другу книгу Джеральда Даррелла — «Three Singles To Adventure» (1954) — дозволив йому організувати 1954 року експедицію в Південну Америку.

Усього Джеральд Даррелл написав понад 30 книг і зняв 35 фільмів. Найбільш відомі роботи автора — трилогія «Моя сім'я та інші звірі» (1956), «Птахи, звірі та родичі» (1969), «Сад богів» (1978) і роман «Гончаки Бафуту», за мотивами якого в 1958 році письменник зняв дебютний чотирисерійний фільм.

У 1959 році Даррелл створив на острові Джерсі зоопарк, а в 1963 році на базі зоопарку був організований Джерсійский трест збереження диких тварин. Основна ідея Даррелла полягала в розведенні рідкісних і зникаючих видів тварин в умовах зоопарку з метою подальшого розселення їх в місцях природного проживання. Наразі ця ідея стала загальноприйнятою науковою концепцією.

Помер Джеральд Даррелл 30 січня 1995 року.