Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Володимир Дуров

Володимир Дуров та інші — «Мои звери»
уривок з книги
Володимир Дуров
Володимир Леонідович Дуров (25 червня (7 липня) 1863 — 3 серпня 1934) — російський дресирувальник nf цирковий артист.

Навчався у військовій гімназії, але залишив її, захопившись цирком. На арені з 1879 року. З 1883 — в цирку-звіринці Вінклера в Москві, в цирку Безано. Починав артистичну кар’єру як силач, звукоімітатор, ілюзіоніст, художник-моменталіст, куплетист і клоун. З 1887 — (в цирку Саламонського в Москві) став виступати як клоун-дресирувальник та сатирик.

Дресирування тварин побудував на годуванні, тобто формуванні умовних рефлексів шляхом заохочення: тварина отримувало їжу за зроблений трюк. Вивчав праці Сєченова та Павлова, поклав їх наукові відкриття в основу свого методу дресирування.

У своєму будинку в Москві проводив психологічні досліди на тваринах, зокрема, по телепатії, психології, парапсихології. Для роботи привертав знаменитих психологів і психіатрів, у тому числі видатного вченого-психіатра Володимира Михайловича Бехтерєва, петербурзького фізіолога Івана Петровича Павлова, видавав науковий журнал, де описував свої деколи дуже цікаві досліди.

8 січня 1912 року відкрив у своєму будинку театр живого куточка, який пізніше став називатися «Куточок Дурова» (нині театр ім. В. Л. Дурова і «Куточок дідуся Дурова») і давав платні вистави з тваринами. Там він придумав унікальний номер «Мишача залізниця». На жаль, революція припинила цю унікальну роботу. Поступово життя нормалізувалося, і двері «Куточка Дурова» в 1919 році відкрилися, але це був вже не приватний театр, а державний, хоча самому Дурову було дозволено і далі мешкати в його колишньому, але потім націоналізованому приміщенні.

Володимир Дуров — автор книги «Мои звери», що вперше вийшла в 1927 році і згодом неодноразово перевидавалася. Помер 3 серпня 1934 року в Москві, похований на Новодівичому цвинтарі.