Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Дафна дю Мор’є

Дафна дю Мор’є — «Ребекка»
уривок з книги
Дафна дю Мор’є — «Моя кузина Рейчел»
уривок з книги
Дафна дю Мор’є
Дафна дю Мор’є (13 травня 1907 року, Лондон — 19 квітня 1989, Корнуолл) — англійська письменниця та біограф, яка писала в жанрі психологічного трилера. Творчість письменниці відома в першу чергу завдяки роману «Ребекка» та розповіді «Птахи», які пізніше екранізував Альфред Гічкок.

Письменниця народилася в родині театрального актора та іпреcсаріо сера Джеральда дю Мор’є. Навчалася вона в школах в Лондона, Медона та Парижа. Один з її перших літературних спроб — розповідь під назвою «Спраглі» — була написана в 13 років.

У 1931 році Дафна дю Мор’є публікує свій перший роман «Дух любові». Успіх книги дав дівчині можливість отримати фінансову незалежність від родини. Цей роман зіграв величезну роль в житті письменниці. Є свідчення, що завдяки цьому роману Дафна познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. У липні 1932 року Дафна вийшла заміж за молодого військового Фредеріка Браунінга. Письменниця овдовіла у 1965 році. Незабаром після смерті чоловіка, Дафна переїхала до Кілмарта, який став її оселею до самої смерті. Цей будинок описаний в романі «Будинок на березі» і є однією з визначних пам’яток Корнуолла.

Незважаючи на заміжжя і народження трьох дітей, Дафна дю Мор’є мала доволі заплутане особисте життя, яке після її смерті збагатилося ще й численними чутками та плітками. Відомо про два романи Дафни з жінками: американською світською левицею Еллен Даблдей та британською актрисою Гертрудою Лоуренс. Спеціально для Гертруди в 1948 році Дафна написала п’єсу «Вересневий прилив». Еллен Даблдей була дружиною американського видавця Дафни дю Мор’є. Любовний зв’язок з Еллен надихнув Дафну на написання у 1951 роману «Моя кузина Рейчел» — одного з найвідоміших творів авторки.

Світове визнання письменниці приніс роман «Ребекка», написаний у 1938. В основі роману досить тривіальний сюжет, але на книгу чекав гучний успіх. Роман став класикою сучасної літератури та вплинув на культуру XX століття. Зокрема, він був неодноразово екранізований, адаптований для театральної постановки, мюзиклу, до роману було написано кілька продовжень, також він став основою навчальної програми з вивчення англійської літератури та словесності в США. Роман переведено на багато мов світу, він постійно перевидається.

Більшість творів Дафни дю Мор’є написано в жанрі психологічного трилера. Через незвичайність побудови сюжетної лінії видавництва і книгарні нерідко неправильно визначали жанр її романів. Так, деякі гостросюжетні романи виходили до серії «Любовні романи» або «Література для панянок». Зокрема, роман «Ребекка» описувався як мелодрама і любовний роман в кращих традиціях. Дафну дю Мор’є часто називають послідовником традицій готичної літератури, розпочатих такими іменитими письменниками, як Шарлотта Бронте, Мері Шеллі, і продовжених Уілкі Коллінзом та Бремом Стокером. Готична проза Дафни дю Мор’є грає на загальнолюдському страху перед божевіллям, самотністю, невідомістю та клаустрофобією. Її літературна творчість мала вплив на таких письменників як Стівен Кінг та Стефані Майєр. Сама письменниця була прихильницею творчості сестер Бронте та їх брата, чиї творчі надбання вважала недооціненими.

Дафна дю Мор’є померла в своєму будинку в графстві Корнуолл 19 квітня 1989 року на 81 році. Лондонська Times опублікувала некролог, де назвала Дафну дю Мор’є «однією з найзнаменитіших письменниць англомовного світу».