Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Кір Буличов

Кір Буличов

Кір Буличов (1934-2003), справжнє ім`я Ігор Всеволодович Можейко - один з найвідоміших радянських письменників-фантастів, вчений-сходознавець і фалерист, сценарист. Лауреат Державної премії СРСР (1982) (інші псевдоніми: Ігор Всеволодович Всеволодов, Микола Ложкін, Сейн Джі Маун, Лев Мінц)

Народився 18 жовтня 1934 року в Москві. Після закінчення школи вступив у Московський державний інститут іноземних мов імені Моріса Тореза, який закінчив 1957 року. Два роки працював у Бірмі перекладачем і кореспондентом АПН, у 1959 році повернувся до Москви і вступив до аспірантури Інституту сходознавства АН СРСР. Писав историко-географічні нариси для журналів «Вокруг света» й «Азия и Африка сегодня». У 1962 році закінчив аспірантуру, з 1963 року працював в Інституті сходознавства, спеціалізуючись на історії Бірми. У 1965 році захистив кандидатську дисертацію за темоюі «Паганское государство (XI–XIII веков)», у 1981 році - докторську дисертацію за темою «Буддийская сангха и государство в Бирме». У науковому співтоваристві відомий завдяки працям з історії Південно-Східної Азії.

Перше оповідання - «Маунг Джо будет жить» - опубліковане в 1961 році. В жанрі фантастики почав писати в 1965 році, перший твір - оповідання «Долг гостеприимства» був опублікований як «переклад розповіді бірманського письменника Маун Сейн Джі». Інші фантастичні твори друкувалися під псевдонімом Кирило Буличов - псевдонім був скомпонований з імені дружини і дівочого прізвища матері письменника. Згодом ім`я Кирило на обкладинках книг стали писати скорочено: Кір., а потім скоротили й крапку - так з`явився відомий нам Кір Буличов. Зустрічалося й поєднання Кирило Всеволодович Буличов. Своє справжнє ім`я письменник зберігав у таємниці до 1982 року, оскільки вважав, що керівництво Інституту Сходознавства не вважатиме фантастику серйозним заняттям, і побоювався, що після розкриття псевдоніма буде звільнений. Крім власної творчості займався перекладом на російську мову фантастичних творів американських письменників.

Відомий як сценарист. Екранізовані онад 20 його творів. У 1982 році став лауреатом Державної премії СРСР за сценарії до художнього фільму «Через тернии к звездам» і повнометражного мультфільму «Тайна третьей планеты». Після вручення премії був розкритий псевдонім, однак очікуване звільнення не відбулося.
З творів Кіра Буличова найбільш відомі цикл повістей про дівчинку з майбутнього Алісу Селезньову, а також оповідання й повісті з циклу «Великий Гусляр» і цикл романів «Галактическая полиция».

З 1976 року працював у кіно, написав сценарії до ряду фільмів («Через тернии к звездам», «Слезы капали», «Гостья из будущего», «Лиловый шар», «Подземелье ведьм»).
Лауреат премії з фантастики «Аэлита-97».

Помер 5 вересня 2003 року. Похований у Москві на Міуському кладовищі.

У 2004 році Кір Буличов посмертно став лауреатом VI міжнародної премії у галузі фантастичної літератури імені Аркадія і Бориса СтругацькихАБС-премія») у номінації «Критика и публицистика» за серію нарисів «Падчерица эпохи».