Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Оноре де Бальзак

Оноре де Бальзак

Оноре де Бальзак (20 травня 1799, Тур - 18 серпень 1850 Париж) — французький письменник, один з основоположників реалізму в європейській літературі. 

Найвизначніший твір Бальзака —серія романів і повістей «Людська комедія». Твори Бальзака отримали велику популярністю в Європі. Ще за життя письменник отримав репутацію одного з найвидатніших прозаїків XIX століття. Твори Бальзака вплинули на прозу Діккенса, Достоєвського, Золя, Фолкнера та інших. 

Оноре де Бальзак народився в Турі в родині селянина. Батько Бальзака розбагатів на скупці і продажі конфіскованих дворянських земель в роки революції, а пізніше став помічником мера міста Тура. Починаючи кар'єру чиновника, він змінив своє справжнє прізвище Вальса на Бальзак. Частку «де» додав до імені вже син, претендуючи на благородне походження. Мати письменника була дочкою паризького торговця. 

Батько готував сина до кар’єри адвоката. В 1807-1813 роках Бальзак вчився в Вандомському коллежі. У 14 років він захворів, і батьки забрали його з колежу додому. П'ять років Бальзак тяжко хворів, вважалося, що надії на одужання немає, але, після переїзду родини до Парижа, у 1816 році видужав. З 1816 до 1819 року Бальзак продовжив навчання в Паризькій школі права, одночасно працював у нотаріуса переписувачем; однак він відмовився від юридичної кар’єри і присвятив себе літературі. 

Після 1823 року надрукував кілька романів під різними псевдонімами в дусі «шаленого романтизму». Бальзак прагнув наслідувати літературну моду. Пізніше сам він називав ці літературні досліди «справжнім літературним свинством» і волів не згадувати про них. В 1825 — 1828 роках спробував зайнятися видавничою діяльністю, але зазнав невдачі. 

У 1829 році виходить перша підписана ім’ям «Бальзак» книжка — історичний роман «Шуани». На формування Бальзака як письменника вплинули історичні романи Вальтера Скотта. Наступні твори Бальзака: «Сцени приватного життя», роман «Еліксир довголіття»; повість «Гобсек» привернули увагу читача і критиків. 

У 1831 році Бальзак публікує свій філософський роман «Шагренева шкіра» і починає роман «Тридцятирічна жінка». В частково автобіографічному романі «Луї Ламбер» і особливо в створеній пізніше «Серафіті» відобразилося захоплення Бальзака містичними концепціями Е. Сведенборга та Кл. де Сен-Мартена. 

Його надія розбагатіти не здійснилася, коли до нього почала приходити популярність. Бальзак писав по 15-16 годин на добу і щорічно публікував три, чотири і навіть п'ять, шість книжок. Перевтома від колосальної роботи, проблеми в особистому житті і перші ознаки важкої хвороби затьмарили останні роки життя письменника. За п’ять місяців до своєї смерті він одружився з Евеліною Ганською, чию згоду на шлюб Бальзаку довелося очікувати довгі роки. Похований письменник в Парижі на кладовищі Пер-Лашез.