Закрити
Відновіть членство в Клубі!
Ми дуже раді, що Ви вирішили повернутися до нашої клубної сім'ї!
Щоб відновити своє членство в Клубі — скористайтеся формою авторизації: введіть номер своєї клубної картки та прізвище.
Важливо! З відновленням членства у Клубі Ви відновлюєте і всі свої клубні привілеї.
Авторизація для членів Клубу:
№ карти:
Прізвище:
Дізнатися номер своєї клубної картки Ви
можете, зателефонувавши в інформаційну службу
Клубу або отримавши допомогу он-лайн..
Інформаційна служба :
(067) 332-93-93
(050) 113-93-93
(093) 170-03-93
(057) 783-88-88
Якщо Ви ще не були зареєстровані в Книжковому Клубі, але хочете приєднатися до клубної родини — перейдіть за
цим посиланням!
УКР | РУС

Таня Валько

Таня Валько — «Арабская жена»
уривок з книги
Таня Валько — «Арабская дочь»
уривок з книги
Таня Валько — «Арабская кровь»
уривок з книги
Таня Валько — «Арабская принцесса»
уривок з книги
Таня Валько — «Арабская сага»
уривок з книги
Таня Валько

Таня Валько народилася в Кракові в п’ятницю, 13, о 12 годині дня, під знаком Діви. Число, незважаючи на існуючі забобони, стало для неї та її родини щасливим, а знак зодіаку дав їй усі притаманні йому риси. Письменниця працьовита, скрупульозна, відповідальна та амбітна. Тому з районної школи на Дембніках вона вступила до одного з кращих ліцеїв в Кракові. Закінчила його з відзнакою, оскільки найулюбленішим заняттям Тані, крім писання і читання, було поглинання знань. Отримавши атестат, вона на 100% знала, що хоче писати і повинна вивчати філологію, але не до кінця була впевнена в тому, яку саме. Вона подала документи до Ягеллонського університету на факультет польської філології, але в останню хвилину забрала їх звідти, і здавала вступні іспити вже на факультет слов’янської філології. Спеціалізувалася на богемістиці. Це був раптовий і несвідомий вибір, тому, коли після двох років вона отримала направлення до Праги, а її наречений і майбутній чоловік мав їхати в цей же час до Каїру, вирішила, що почне вивчати арабістику в іншому університеті.

Це був влучний постріл в десятку, тут вона знайшла себе, а всі мрії і сни про далекий, невідомий, таємничий світ почали здійснюватися. Вперше вона приїхала до Лівії у віці 21 року і заразилася Сходом. З того часу вона не може жити без арабських країн, їх клімату, запаху смаженої кави і теплих медових тістечок, крику муедзина на молитві і чуйності місцевих мешканців. Вже 20 років вона живе в арабських країнах, в одних довше (13 років у Лівії), в інших менше (5 років в Саудівській Аравії). На початку свого шляху молода жінка, заміжня, до того ж, мати двох дітей, була змушена займатися різною роботою, на жаль, відклавши письменство в довгий ящик. Під час короткочасних візитів до Польщі Таня Валько організувала власні фірми різного профілю: з моделювання та пошиття одягу для бутиків, заснувала хостел в Кракові, перекладала книги і документи. За кордоном була навіть вчителькою в польській школі в Тріполі (Лівія), після, через багато років, — асистенткою в посольстві РП.

Письменницька кар’єра

Таня Валько з раннього дитинства тісно пов’язана з літературою і книгами. Ще дитиною вона не давала спокою батькам і просила, щоб їй читали улюблені казки. Пізніше вона почала «поїдати» книжки вже самостійно, читаючи те, що було обов’язковим у школі, і те, що подобалося їй. Тому вона ночі безперервно «ковтала» повісті під ковдрою при світлі маленького ліхтарика, що дуже зіпсувало їй зір.

Таня Валько розпочала творчий шлях як поетеса. У четвертому класі середньої школи у неї вже був свій пристойних розмірів томик поезії, написаний від руки. Здебільшого це було наслідування таким знаменитим творцям, як Петрарка, Норвіда або Рільке, переповнене почуттями, в тому числі любов’ю чи ненавистю, і описувало внутрішні рани. Колись вона прочитала один з віршів, який їй дуже подобався, і слухачі попросили її прочитати ще раз. У віці 10 років Таня Валько створила власний оригінальний твір. Коли їй виповнилося 18 років, вперше в міжшкільній газеті було опубліковано її вірш. Крім інтересу до поезії, Таню цікавилася і прозою. Через два роки вона вже друкувала статті та репортажі в краківських газетах. Перший довготривалий візит до Лівії наприкінці вісімдесятих повністю позбавив її можливості видання чого-небудь: в ті часи зв’язок зі світом був дуже ускладненим. Писала тоді в стіл, виховувала дітей і заробляла на їх утримання. Збирала матеріал, який ховала в куточках своєї пам’яті.

Першу книгу під назвою Libia od kuchni Валько опублікувала в 2005 році. Пізніше, накопичена роками інформація і переживання хлинули широкою рікою. Письменниця видала ще дві книги про Лівії — науково-популярну під назвою «Zycie codzienne w Trypolisie» (2006), а також поетичний альбом-збірку фотографій Sahara-ocean ciszy (2007).

Її захоплення здоровим способом життя знайшло відображення в книгах Dosc odchudzania — czas na diete (2007) і Nowoczesna ksiazka (2007). Перша повість Тані Валько — це бестселер «Арабская жена» (2010) (перша частина серії з 4 книг), яка є квінтесенцією двадцятирічних зв’язків автора з мусульманськими країнами.